Friday, December 5, 2014

Tips supaya tak silap beli Vitamin C yang menggemukkan!

Assalamualaikum


Dari kecil lagi kita dah biasa dengan Vitamin C. Ada jenis tablet kunyah, hisap, rendam dalam air dan ada yang terus letak atas lidah. Semuanya bergantung kepada kekuatan & kualiti vitamin tersebut sebenarnya.

Tahu tak kenapa ada yang jenis hisap/ letak dalam air?
Tahu tak kenapa Vitamin C perlu di ambil awal pagi sebelum makan?
Tahu tak Vitamin C mana yang terbaik?

Ketahui beza Vitamin C jenis hisap/ kunyah/ larutkan dalam air...


Vitamin C jenis ini lebih rendah kandungannya, biasanya dalam 100mg sahaja. Ianya cukup untuk menampung keperluan badan pada satu-satu masa sahaja.

Setiap jam badan kita perlukan lebih kurang 100mg Vitamin C untuk menjaga setiap sel badan hinggalah kulit dan otak. Bagi yang jenis hisap dan kunyah, Vitamin C ini akan bertindak mengikut saliva dan terus diserap dalam tubuh. Namun, dengan kuantiti kecil begini cukup Vitamin C yang diperlukan untuk membina kolagen untuk kulit tegang dan awet muda?

Dah tentu anda malas nak ambil sejam sehari kan... Bagi anak-anak kecil hingga sekolah rendah sesuai lah ambik Chewable C Plus 100mg.. Sedap masam masam manis je. Memang anak-anak dan ibu hamil cukup suka ni. Tapi bagi kita, mesti lah nak lebih kan..



Beza Sustained Release Vita C Plus dengan yang lain!!


Kalau korang rasa Vitamin C ni sama dengan yang lain, memang silap! Sebenarnya ada bezanya dari segi penyerapan dan keberkesanannya.

Vitamin C ini membekalkan 525.35mg Vitamin C dan menambah citrus Bioflavonoids sebanyak 120mg! (7.5mg bagi setiap Lemon,Orange dan Grapefruits Bioflavanoids dan 7.5mg Hesperidin)

Perlepasan perlahan-lahan selama 5 jam!


Segala khasiat yang terkandung dalam Vitamin C ini dilepaskan secara berterusan perlahan-lahan ke dalam badan. Setiap tablet diibaratkan bersamaan dengan 7 biji buah oren dan setiap jam sebanyak 1.5 buah oren itu dilepaskan secara perlahan-lahan.

Ujian klinikal menunjukkan Vitamin C setiap tablet mampu bertahan selama lebih kurang 5 jam dan mampu kekal dalam plasma darah kita sehingga 12 jam! Dengan kata lain, 2 tablet Vitamin C boleh melindungi badan kita selama sehari!!

Kehebatan Bioflavanoid untuk elak kemusnahan Vitamin C!


Bioflavonoids sitrus, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan nutrien yang berasal dari kulit dan pulpa produk sitrus. Bioflavonoids sitrus bertindak secara sinergistik dengan vitamin C. Ia diperlukan oleh Vitamin C supaya vitamin ini dapat digunakan dengan berkesan oleh badan.

Nutrien ini mampu memanjangkan keberkesanan Vitamin C dengan memperlahankan pemusnahan vitamin C yang berlaku sangat cepat dalam badan manusia. Ini kerana Vitamin C adalah vitamin yang sangat-sangat rapuh. Ia mudah rosak pada suhu yang terlalu tinggi. Apabila cuaca panas, vitamin C dalam badan yang sedia ada akan musnah.

Bioflavonoids bertindak bersama Vitamin c untuk :

  • menjaga kekuatan pembuluh darah (kapilari darah) dan mengatur penyerapannya
  • mencegah kerosakan pembuluh kapilari dan jaringan penghubung
  • mengurangkan pendarahan
  • mengurangkan hipertensi
  • mencegah kerosakan vitamin C kerana proses oksidasi
  • membantu vitamin C dalam menjaga collagen agar dalam kondisi sihat 
  • membantu penyerapan dan penggunaan vitamin C
  • membentuk sistem imun yang kukuh sebagai pelindung terhadap jangkitan
  • memiliki kesan menghilangkan rasa nyeri.
  • dapat mengurangkan gejala-gejala pendarahan jangka panjang
  • melindungi dari penyakit herpes rongga mulut (oral herpes)
  • merupakan antioksidan, pencegah pembentukan radikal bebas.
  • mencegah terjadinya serangan penyakit jantung coronary dan stroke. 
  • mampu mencegah pelekatan sel darah merah dan kerosakan HDL. Flavonoid melancarkan kembali darah pekat akibat penyumbatan pembuluh darah oleh kolesterol dan menjaga kadar normal HDL


Tanpa Karbohidrat dan Sodium!


Pada awalnya Sustained Release Vita C mengandungi Karbohidrat dan Sodium, namun telah ditambah baik dengan nama Sustained Release Vita C Plus.

Plus yang dimaksudkan di sini disebabkan pertambahan kandungan Ascorbic Asid yg baru di upgrade ke 553.00mg, yang membekalkan 525.35 vitamin C disamping tiada kandungan karbohidrat dan sodium!

Anda tahu kan Karbohidrat sangat ditakuti oleh penggemar Diet Atkin?! Dan sodium (garam) dikatakan menyebabkan lemak akan jadi lebih pejal dan proses menguruskan badan akan jadi sukar! Sebab itu Sustained Release Vita C Plus memang Vitamin terbaik untuk mereka yang sedang berdiet!


Sapa yg perlukan Sustained Release Vita C Plus?


  1. PEROKOK – asap rokok merosak bioflavanoids dan vit c dengan cepat. Perokok memerlukan extra bioflavanoids dan vit c utk melawan kerosakan sel dari asap rokok.. perokok pasif juga memerlukan extra bioflavanoids dan vit c!
  2. ELDERLY - ibu ayah kita yang memerlukan extra perlindungan terhadap penyakit!
  3. Penderita asma 
  4. Meraka yang bermasalah alergi terutamanya resdung!
  5. Penderita kencing manis
  6. Orang yang terkena jangkitan kerana bioflavanoids dan vit c dapat mengurangkan risiko infeksi
  7. Penghidap hypertensi – dapat menurunkan tekanan darah
  8. Orang yang stress – dpt mencegah stress dan proses pemulihan stress dapat dipercepat dengan mengambil bioflavanoids dan vit c
  9. Mereka yang sedang berdiet! Terutamanya Diet Atkins! Anda tak boleh makan buah dan sayuran yg ada karbohidrat kan! 
  10. Mereka yang mementingkan kecantikan.. Vitamin C dapat meningkatkan penghasilan kolagen! Dapat mengurangkan mslh jerawat & mencerahkan kulit jugak! Tak perlu cucuk2 dah!


Syok kan... Takkan kita nak tengok saje... Orang sihat tapi kita belum jugak.. Asyik bersin pagi2. Adoii..

Sempena bulan Promosi Vita C dan Vita E ini jom kita dapatkan set sehati berdansa ni.. 
Beli 6 free 1, Beli 2 dapat diskaun 5%! 

Jangan tunggu lagi.. Meh cepat contact emy

♥ Puan Emy Suzanna
♥ sms/whatsApp: 017-5510412
♥ Emel : esmn_6280@yahoo.com
♥ Fb page: Sihat & Gojes
♥ COD: Ipoh dan sekitarnya




Terima kasih untuk semua.. Salam sihat, salam gojes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno