Tuesday, December 16, 2014

Petua dari dapur ~ rawat demam dengan bawang & beras

Assalamualaikum...

Pagi tadi saya bertolak balik dari Sg Petani ke Ipoh. Alhamdulillah mudah je lah dapat tiket dan sampai pun boleh lah cepat jugak walaupun main terjah aje balik suke ati... Sampai je umah Ipoh, tengok anak sedara yang sulung si Amad ni demam.. 

Terfikir nak try cara mak mertua saya.. Petua orang kampung camni lah.. Tapi bagus tau sebab putri & daddy dia kalau demam pun kami mandikan macam ni jugak. So nak share kat korang lah ye...


BAHAN YANG PERLU:

Bawang merah sebiji
Beras segenggam
Air lebih kurang 2 liter

CARANYA:

1. Korang hiris bawang tu, tebal pun takpe.. tak payah lawa-lawa sangat. 
2. Goreng bawang hiris tu sekali dengan beras. Goreng tanpa minyak ye.




3. Bila dah agak-agak garing macam ni.. Terus masukkan air... 


4. Biar sekejap, tak perlu tunggu mendidih.. Bila dah suam-suam sikit boleh lah guna untuk mandikan sape yang demam tu..

CARA MANDIKAN:

1. Mandi macam biasa..
2. Bilasan yang terakhir tu jirus lah air beras & bawang tadi perlahan-lahan.. Pastikan seluruh badan pun kena ye.

PESANAN MAMA SAYA PULAK!

1. Pagi-pagi mandikan cepat. Better sebelum pukul 9 macam tu. 

2. Jangan mandi tengah hari pukul 11 - 2 pm samada demam atau tak.. Nanti panas masuk balik. Kaki sejuk tapi badan panas pulak! Bahaya!

3. Petang lepas pukul 5 kalau demam kene tengok kaki. Kalau kaki sejuk jangan mandikan. Kalau panas boleh je mandikan. 

4. Kalau demam malam pun macam tu jugak. Katakan pukul 10 ke 1 pagi ke, kul berapa pun mandikan je kalau kaki dia panas. Jelum kepala dengan kerap.

5. Kalau kaki sejuk, selimut kaki dan jelum kepala kerap-kerap. Campurkan air asam jawa sikit supaya kepala cepat sejuk. Bahaya kalau kepala panas sebab takut tarik (sawan).

Ok ni saya share sikit ilmu jaga anak demam dari mama & mak mertua saya. Alhamdulillah memang putri dan adik beradik ni jarang demam sikit. Cuma yang demam hari ni si Ahmad ni kerap jugak demam sebab masalah tonsil. Walaumacamana pun Alhamdulillah terkawal juga.

Ok korang. Boleh terus hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk ye:

♥ Puan Emy Suzanna
♥ sms/whatsApp: 017-5510412
♥ Emel : esmn_6280@yahoo.com
♥ Fb page: Sihat & Gojes
♥ COD: Ipoh dan sekitarnya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno