Monday, November 17, 2014

Makan jamu kampung? Anda ibu paling selfish di abad ini!

Assalamualaikum...

Sebelum ni pernah saya tuliskan tentang set hamil & bersalin MODEN dengan shaklee.. Oppsss!! Memang ada orang yang marah dengan Shaklee sebab perkenalkan set moden ni... Meh nk perjelas tentang set pantang shaklee sikit...

Ikan kering/ nasi/ sayur sawi/ lada hitam saja ke??? Cukup ke nutrisi untuk bayi?


Anda rasa camane? Adakah ikan kering & nasi atau lauk-lauk simple yang kita makan tu cukup ke nak bagi nutrisi kepada baby kecil yang tengah nak membesar? Tak rasa bersalah ke kalau kita sendiri penyebab anak kuning, takde susu? Selfish betul kita semata-mata nak jaga badan lepas bersalin! Fikir tengok betul tak apa yang saya katakan ni?

Tahu tak dari dalam perut lagi bayi kita perlukan nutrien yang banyak. Kalau apa yang kita makan tu tak cukup berkhasiat, plasenta (semasa hamil) dan kelenjar susu (breastfeed) akan mendapatkan sumber nutrisi dari badan ibu sendiri!!!

Jadi? Patutla ibu-ibu makin lemah, cepat meroyan, pelupa lepas bersalin. Orang dulu-dulu kata sebab urat banyak putus... sebab tu jadi pelupa! Ohh jangan temberang! Urat putus bukan penyebab pelupa pun. Semua boleh dibaiki kalau kita dapat makanan seimbang... terutamanya protein dan vitamin B yang sangat-sangat penting untuk pembinaan saraf dan sel; dan juga Omega 3 yang sangat penting untuk otak

Jamu kampung VS Moden


Jamu semata-mata tak bagi nutrisi sangat, kalau ada pun sikit je. Tapi ia lebih kepada memanaskan badan dan buang angin.. Jadi rahim cepat kecut, badan cepat kurus semula, angin dalam badan pun kurang dan bagus untuk perut baby.

Ini bermakna kita perlukan kedua-duanya... Moden dan Tradisional. Sesuai dengan keadaan negara kita yang panas lembap sentiasa kan.. Jadi kita perlu both.. Nak berpilis ke, tangas ke, mandi serai wangi ke, bunga apa ke teruskan saja...

Sama je sebenarnya yang kita dapat masa keluar hospital.. Pil iron, vitamin c, multivitamin, bcomplex.... Kan nurse suruh makan smua tu. Cuma yg bezanya dgn shaklee ni kita tau semua supplemen ni paling berkualiti, even Vitamin C pun bagus sangat-sangat.. Bukan repack masuk botol kecik seciput untuk makan 10 hari.. Sebab tu la sebaiknya amalkan shaklee sebab bagus, brkualiti tinggi & kita tahu dia sememangnya Halal, berkesan dan berkualiti tinggi.

Mahal! tapi hanya untuk 40 atau 60 hari!!


Berpantang dengan jamu memang perlu juga tapi dah tak payah la ambil set jamu banyak sangat. Cukup la sebotol jamu saja sebenarnya. Bahannya lebih kurang sama je yg dia bagi 4, 5 botol set mahal sampai RM300-400 yang cuma cukup-cukup utk 40 hari atau 60 hari tu... Mimpi ngeri betul bila fikir banyak duit habis... Bila habis pantang je set tu dah tak sesuai guna dah. Teringat masa bersalin putri.. Katanya jamu tu boleh bantu hilangkan sembelit, buang angin, hilang sakit badan... Tapi disebabkan putri kuning lama, langsung tak sentuh sampai la dah dekat 20 hari baru la makan, tu pun sebiji je sehari...

Masa tu pulak tak kenal shaklee lagi.. Aduuh ruginyee...

Set Berpantang Shaklee jimat ke???

Sebaiknya kita gunakan kedua-duanya, dan dapat jimat lebih lagi dengan Set Shaklee.. Macamana tu? Jom saya tunjukkan sebabnya:

ESP 850gm - tahan sampai habis pantang
Vitalea 120 biji - tahan 4 bulan
Bcomplex - tahan 4 bulan
Vita C - tahan 6 bulan!!
Zink - tahan 4 bulan
Ostematrix - tahan 1 bulan tak sembelit langsung!
Alfalfa - tahan 2 ke 6 bulan!!

So.. anda rasa tak berbaloi ke Shaklee ni??? Think again! Set Shaklee anda nak makan sendiri ke, suami nak makan juga ke, anak-anak remaja ke.. semua pun boleh kongsi... 

So.. Pilihla yang terbaik dengan Shaklee ye...

Info tentang set pantang Shaklee.. Klik link ye


Jangan tunggu lagi! Cepat hubungi saya..

♥ Puan Emy Suzanna
♥ sms/whatsApp: 017-5510412
♥ Emel : esmn_6280@yahoo.com
♥ Fb page: Sihat & Gojes
♥ COD: Ipoh dan sekitarnya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno