Saturday, November 15, 2014

Hidup 2 tahun lebih lama jika makan ikan

Assalamualaikum..Syok baca satu berita lama ni...

"Mereka yang berumur 65 tahun ke atas dan kerap makan ikan mungkin akan hidup dua tahun lebih lama berbanding warga emas yang tidak memperoleh asid lemak omega 3 yang kebanyakannya ditemui pada makanan laut.

Ketua penyelidik, Dariush Mozaffarian yang juga profesor di Jabatan Epidemiologi di Fakulti Kesihatan Awam di Harvard berkata, mereka yang memiliki tahap asid lemak omega 3 yang tinggi secara keseluruhannya mempunyai risiko 27 peratus lebih rendah untuk mati cepat.

Golongan itu turut mempunyai risiko 35 peratus lebih rendah untuk meninggal dunia disebabkan penyakit jantung, menurut penyelidikan yang disiarkan di Annals of Internal Medicine, semalam.

Ketika kajian lain menunjukkan kaitan antara asid lemak omega 3 dan tahap risiko yang rendah diserang penyakit jantung, penyelidikan ini meneliti rekod warga emas untuk mengenal pasti sebarang kaitan antara makan ikan dan risiko meninggal dunia.

Penyelidik memeriksa data untuk tempoh 16 tahun ke atas 2,700 warga emas yang dianggap tidak mengambil makanan tambahan minyak ikan untuk menghapuskan sebarang kekeliruan berhubung penggunaan makanan tambahan atau perbezaan diet.

Kajian itu mendapati, mereka yang mempunyai tahap asid lemak yang tinggi yang kebanyakannya diperolehi daripada ikan seperti salmon, tuna, sardin, hering dan tenggiri, mempunyai risiko lebih rendah untuk meninggal dunia akibat sebarang penyakit dan hidup secara purata 2.2 tahun lebih lama.

Penyelidik turut mengenal pasti asid dokosaheksaenoik (DHA) mempunyai kaitan kuat dengan risiko rendah untuk meninggal dunia akibat diserang penyakit jantung."

Kan dah kata. Makan ikan bagus sangat untuk kesihatan. Tapi ikan tertentu je yang banyak Omega 3 ni. Anak-anak kecil kalau nak elak sakit macam-macam elok la makan Omegaguard Shaklee. Sebabnya dah tentu tentu la anak tak suka ikan kan. Anakku seb bek laa... Ikan boleh.. Ayam langsung dia kureng...

Meh cepat kalau nak tau lagi...


Jom dapatkan sekarang juga! Keperluan seisi keluarga

Promosi kini berlangsung: 

Anda boleh dapatkan 1 botol pada harga RM136

2 botol pada harga RM258.40 dengan satu lagi tawaran lumayan!

Dan paling jimat, anda terus beli 6 botol pada harga RM816, dapat sebotol percuma & free membership!!


Jangan tunggu lagi! Cepat hubungi saya:

♥ Puan Emy Suzanna
♥ sms/whatsApp: 017-5510412
♥ Emel : esmn_6280@yahoo.com
♥ Fb page: Sihat & Gojes
♥ COD: Ipoh dan sekitarnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno