Monday, November 3, 2014

Akibat hamil ~ ibu pelupa & cepat nyanyuk !

Assalamualaikum...

Pernah tak dengar orang kata, "Lepas bersalin je jadi PELUPA.. mesti sebab urat banyak putus!"... Haha.. Selalu kann.. Ish memandai la korang.. Memang urat putus banyak, tapi bukan la sebab tu... Yang sebenarnya kita boleh jadi pelupa tu sebabnya DHA tak cukup dalam badan sebab dah derma kat baby. Derma kat baby?? Betul ke?.. Meh tengok fakta ni!. 


"It's so important that even if a mother doesn't consume much DHA, her body will use its own reservoir of DHA to provide it to her growing baby during gestation and then through breast milk after birth."


DHA represents about 97 percent of all omega-3 fats in the brain and 93 percent of all omega-3 fats in the retina in the eye. DHA accumulates both prenatally and postnatally in infant brain, eye and nervous system tissue. 
Sumber: dhababy

Dari statement di atas, apa yang dapat anda simpulkan??


1. Kalau baby dalam perut kita tak cukup DHA, maka ia akan diserap dari dalam badan ibu sendiri!

2. Kandungan asid lemak omega 3 dalam Otak ialah 97%, manakala Retina ialah 93%

Ini membuktikan DHA adalah sangat penting untuk memberi khasiat penuh kepada bayi semasa proses kehamilan dan kemudian melalui susu ibu selepas dilahirkan.

Itu la bahaya sangat kalau kita tak ambil peduli nak makan Omega 3 ni. Dan sebab ini la jugak masalah MEROYAN boleh berlaku! Kekurangan DHA menjejaskan kesihatan mental kita juga... 


Belum habis di situ.. Bila DHA kurang, kolestrol makin tepu dalam salur darah, mula la kadi penat lelah nak angkat baby pun letih, badan pun sakit-sakit... Macam-macam masalah bila kurang DHA ni. 

Berapa banyak DHA yang perlu untuk ibu hamil?



Pada keadaan biasa, seorang dewasa perlukan 250 mg DHA setiap hari. Tetapi semasa hamil dan menyusukan bayi, ibu harus mengambil khasiat yang lebih tinggi.

Recommended Dietary Allowances (RDA - US) ialah sebanyak DHA 300mg setiap hari.

European Food Safety Authority (EFSA) Scientific Panel mencadangkan 350 - 450 mg DHA setiap hari.  

Ini menunjukkan bermakna, anda boleh mengambil sebanyak 2 ke 3 biji kapsul Omegaguard setiap hari semasa hamil terutamanya pada trimester ke-2.


Ok jom dapatkan hari ni jugak kalau nak gojes & sihat selalu.. Promosi terbaeekkk sedang berjalan tau... Free membership pun hado!! 

Promosi Omegaguard klik sini !!


Anda nak beli cepat? boleh terus klik sini dan bagi HQ Shaklee uruskan postage kepada anda!


Klik sini kalau nak tahu kelebihan jadi ahli Shaklee!! Best giler!!!


Sebarang pertanyaan atau nak beli satu set atau 2 botol dan sesuatu yang special?? meh terus contact saya..! 

♥ Puan Emy Suzanna
♥ sms/whatsApp: 017-5510412
♥ Emel : esmn_6280@yahoo.com
♥ Fb page: Sihat & Gojes
♥ COD: Ipoh dan sekitarnya


Georgeous Mommy, Healthy Baby!!

3 comments:

  1. Tu lah.Kebanyakan mommies nie xbrapa nak amek port sangat tentang ni semua..huhuu

    alahan terhadap susu ibu

    ReplyDelete
  2. aduh mama jangan sampai nyanyuk..hehehhee sebab tu penting kena makan minyak ikan waktu ni kan.

    ReplyDelete
  3. kononnye urat putus banyak.. hihi

    ReplyDelete

Ok tak? Apa pendapat anda. Ce cite sini...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno