Friday, September 12, 2014

Denggi: Tanda-tanda dan Rawatannya

APA ITU DEMAM DENGGI

Highlight ImageDemam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti. Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja. Namun, jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh di jangkiti lebih dari sekali seumur hidupnya. Lebih 100 negara di Asia Selatan, Asia Tenggara, Afrika, Amerika Timur Mediterranean dan Pasifik Barat mengalami masalah denggi.


APAKAH TANDA-TANDA DEMAM DENGGI?

  • Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ke tiga (3) hingga ke empat belas (14) selepas digigit oleh nyamuk yang dijangkiti, kebiasaannya di antara 4 hingga 7 hari. 
  • Selalunya ia akan bermula dengan demam kuat yang mengejut, sakit kepala yang teruk/kuat, sakit pada bahagian belakang mata serta otot-otot dan sendi-sendi. 
  • Ruam merah di kulit juga boleh terjadi.  Ruam selalunya akan tumbuh pada hari ke 3 dan 4 selepas bermulanya demam. Muntah dan kurang selera makan.
  • Demam ini boleh mencapai suhu 40 - 41 C, dan selalunya akan berlarutan selama 2 hingga 7 hari. Ia juga boleh menyebabkan serangan sawan dikalangan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. 
  • Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot dan sendi-sendi. Demam denggi ini juga dikenali sebagai "breakbone fever".

RAWATAN

  • Segera berjumpa dengan doktor kerana tiada ubat yang khusus untuk merawat demam denggi.
  • Rehat dan banyakkan minum air masak. Ubat paracetamol boleh diambil untuk menurunkan demam dan mengurangkan kesakitan.
  • Elakkan ubat aspirin bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.
  • Mandi jerlum kepala dengan kerap
RAWATAN DENGAN PERFORMANCE DRINK, NUTRIFERON & VITA-C 500MG

PERFORMANCE DRINK SHAKLEE
Berfungsi untuk mengembalikan dan menstabilkan kandungan air di dalam badan. Performance Drink ada 5 komponen Elektrolit yang penting iaitu Natrium, Klorida, Magnesium, Kalsium dan Kalium (Potasium). Kesemua komponen ini sangat bagus untuk meredakan kesakitan badan pesakit. Performance drink juga memberikan tenaga kepada pesakit dan sangat berbeza dengan 100 Plus kerana khasiatnya yang menyeluruh.

NutriFeron
Nutriferon berperanan sebagai 'immune booster' untuk badan mendapat signal untuk menghasilkan antibodi semulajadi untuk melawan virus denggi. Tindakan nutriferon adalah berlaku secara semulajadi. Ia nya adalah amat selamat untuk badan.

Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet Vitamin C Shaklee (dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam palsma darah kita selama 24 jam. Ini membantu memberi perlindungan daripada penyakit terus merebak dalam badan pesakit.

RAMAI YANG CEPAT PULIH HASIL IKHTIAR DENGAN SHAKLEE

Jom lindungi famili dari kesan yang lebih berat... 
Dapatkan konsultansi percuma dengan harga yang menarik... 
Hubungi saya melalui whatsapp / sms / email:

Puan Emy
SID: 964128
017-5510412 
esmn_6280@yahoo.com
COD: IPOH dan sekitarnya

Jadi ahli dan berpeluang mendapatkan harga yang lebih jimat serta berbagai imbuhan menarik.. (klik pd gambar)

http://sihatgojes.blogspot.com/p/jom-jadi-ahli.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno