Monday, September 29, 2014

8 panduan picit jerawat

Jerawat!! Adoi memang geram sangat... Tambah pulak kalau jenis sebiji pun bengkak merah bukan main sakit lagi... Kalau kena pulak betul-betul kat tepi hidung kan.. ish la sakit nye..
Sebenarnya boleh kalau kita nak picit jerawat ketul-ketul bernanah tu. Tapi ada caranya. Jangan main picit aje sampai jadi makin teruk merebak pulak. Jom kita tengok apa cara yang betul:

7 panduan picit jerawat supaya tidak merebak:

1. Bersihkan wajah dulu, dari sisa solekan dan kotoran terutamanya pada bahagian mata, bibir dan bahagian hidung. Pastikan anda gunakan pencuci yang sesuai. Sebaiknya gunakan pencuci Enfuselle Purifying Cleansing Gel yang memang bagus mencuci dengan berkesan tanpa mengeringkan kulit wajah.

2. Mandi dengan suam. Ini untuk melembutkan kulit dan membuatkan diri kita lebih rileks.

3. Cuci tangan dengan sabun sebelum memicit jerawat. Pastikan tangan bersih dari sebarang kotoran.

4. Sterilkan alat untuk mencucuk jerawat contohnya jarum yang anda gunakan untuk mencucuk jerawat yang bernanah ataupun alat untuk memicit blackhead. Anda boleh rendamkan jarum dalam Hydrogen Peroxide selama 20 saat. Paling tidak pun rendamla alat tersebut dalam air panas mendidih supaya bakteria hilang.

5. Pastikan picit atau cucuk jerawat di hadapan cermin. Ini untuk memudahkan anda tanpa menyebabkan bahagian lain pula merengsa.

6. Bungkus jari dengan tisu atau kapas muka supaya jari tidak menyentuh jerawat secara terus semasa memicit keluat nanah dan kotoran pada jerawat.

7. Bersihkan dengan kapas dan air suam. Anda juga boleh letakkan ais untuk mengurangkan bengkak pada bekas jerawat tersebut. 8. Lindungi wajah dengan Purifying Toner untuk menutup pori dan mengelakkan dari pori terbuka yang menyebakan jerawat dan kotoran. Amalkan juga pemakaian Balancing Moisturizer yang memberi perlindungan tanpa meninggalkan kesan minyak pada wajah.Ok uol hati-hati picit jerawat. Jangan sampai merebak pulak tau...


Nak cuba?? Boleh aje.. Uol boleh terus KLIK SINI atau hubungi saya:

Puan Emy 
SID 964128
017-5510412
esmn_6280@yahoo.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno