Wednesday, September 10, 2014

10 superfood tingkatkan Dopamine

Hai.. Assalamualaikum..

Tahu tak apa itu dopamine? Dopamine adalah satu jenis neurotransmitter dalam otak yang membantu otak memproses kawalan pergerakan dan emosi. Ia memberi kesan terhadap pembelajaran, kreativiti, kepuasan, perhatian dan tahap konsentrasi.

Kalau kurang dopamine dalam otak menyebabkan kita mudah mengalami "mood swing", sukar focus, susah tidur, keletihan, kerisauan berlebihan dan menyebabkan makan berlebihan. 

Kalau rasa kurang focus dan keletihan begini jom kita semak balik apa yang kita makan. Better baiki pemakanan kita dengan Superfood ini... Hasilnya kita akan lebih rilex dan focus terhadap kerja dan study...

EPAL - kaya dengan antioxidant untuk mengelakkan kerosakan otak, sangat bagus dalam mengembalikan mood. 

BADAM - bagus utk otak kerana mengandungi asid lemak penting dan meningkatkan penghasilan dopamine.

COKLAT GELAP - pilih yg mengandungi koko 85% ke atas. Coklat gelap merupakan makanan paling baik dalam membantu meningkatkan kadar dopamine. 

BANANA - meningkatkan rasa 'gembira', mengurangkan depresi, mengembalikan mood, konsentrasi dan alertness..

TELUR - membantu menghasilkan dopamine dalam otak. Telur juga adalah makanan yang kaya dengan Vitamin D.

STRAWBERRY - kaya dengan vitamin C yang membantu menjaga otak dari oxidation dan meningkatkan kadar serapan dopamine ke sel otak

SALMON - kaya dengan Omega3 yang penting untuk perkembangan otak dan penghasilan dopamine. Bantu kawal mood swing dan depresi. Ia juga bantu mengurangkan lemak dan kolestrol. 

UBI MERAH (BITROOT) - bagus untuk sangat sikit kalori dan tinggi Iron (Zat Besi). Jadi.. ia sangat bagus untuk kawal tekanan semasa menstruation (datang bulan)..

TEMBIKAI - fat free!.. dan ada banyak B6 iaitu khasiat yang meningkatkan penghasilan dopamine


KUACI BIJI LABU - tajamkan pemikiran, kurangkan risiko kanser dan kurangkan risiko batu karang...


ok uol.. Jemput contact saya ye jika apa-apa masalah berkaitan kesihatan atau nak cuba produk terbaik ni.. Anytime boleh hubungi saya.
Puan Emy
SID: 964128
017-5510412 
esmn_6280@yahoo.com

Jadi ahli dan berpeluang mendapatkan harga yang lebih jimat serta berbagai imbuhan menarik.. (klik pd gambar)

http://sihatgojes.blogspot.com/p/jom-jadi-ahli.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno