Monday, March 3, 2014

TIPS ATASI LAPAR & KAWAL NAFSU MAKAN!!!



Assalamualaikum.... Entri ni tajuk yang agak menggerunkan.. Haha.. gerun sgt sbb memang payah la bila mulut terasa nak makan... Kdg2 bukan lapar pun. tp saje je.. Kan... Haha... Faham sgt dah... Apa beza nya??

1. SEDAPNYE COKLAT TU... NK MKN LA
2. LAPARNYE... HA ADA COKLAT. LEGANYA...

BEZA RASA LAPAR DAN NAFSU MAKAN

RASA LAPAR - Merupakan keperluan fizikal untuk makan. Terjadi disebabkan reaksi fizikal termasuk perubahan zat kimia dalam badan yang berkaitan apabila kadar glukosa rendah dalam darah.

NAFSU MAKAN - Keinginan untuk makan sesuatu disebabkan reaksi fisiologi - contohnya bila melihat makanan yang sedap ataupun bila mencium aroma makanan...

APA NAK BUAT???

Jom kita tengok 3 langkah penting untuk mengawal rasa lapar dan cegah nafsu makan berlebihan...

1. Sarapan tepat waktu

Wajib!.. First rule untuk berdiet!.. Kajian yg diterbitkan dalam British journal of Nutrition mendapati ketika anda bersarapan dengan mengambil protein, lemak dan kabohidrat yang cukuo, anda akan merasa kenyang dan kurang makan tengahari dan makan malam... Yup betul tu!.. Bila lewat bersarapan, wuih mula la makan tak hingat!... So.. makanla breakfst awal tau... Bagus juga untuk memastikan metabolism tak mandom je... Ce bayangkan anda tak makan apa pagi2... metabolism dah slow kan. Tetiba tghari anda makan bagai nak rak.. Metabolism yg dh bosan menunggu makanan tu pun macam malas je nak bertugas.. Ha.. bila dh malas maka lemak-lemak tu termendap gitu saja... Habis la diet..

Tips: Pilih sarapan yang kalorinya sekitar 250kcal seperti buah, yogurt, bijirin, soya atau roti...... Opps soya di situ!!! Soya apa yg paling bagus??? Klik sini..



2. Makan setiap 4 jam sekali

Wajib!... Jgn biarkan perut kosong. Ini pun sama... Bila metabolism dah slow down habis la dia jadi malas... Mesti makan kerap dalam kuantiti kecil. Makan dengan teratur supaya dapat menjaga gula darah dan tenaga. Jadi nafsu makan pun terkawal.

3. Pengambilan serat sepanjang hari

Pengambilan serat sangat membantu untuk kita rasa cepat kenyang dan tahan lebih lama. Ini kerana badan akan memproses serat lebih lambat dan anda pun akan rasa kenyang lebih lama. Satu kajian dalam Journal of American Diatetic Association mengatakan jika kita makan makanan yang berserat setiap hari dapat mengurangkan risiko diabetes & penyakit jantung!!! Wow! One of the reason untuk kita wajibkan ambil makanan berserat!!

Tips: Jumlah serat yang diperlukan setiap hari ialah 25gm. Makan buah dan sayuran berdaun utk cara yang termudah!!!

TIP ATASI LAPAR & KAWAL NAFSU MAKAN DENGAN SHAKLEE:

ESP!!! Yup darling! Esp berupaya mengawal nafsu makan.. Sedap sangat.. Boleh bancuh dengan milo, oat atau apa2 minuman yang anda suka. Kenyang lebih lama sebab kaya dengan serat tau.... Baca selanjutnya...



Syok!.. Pastikan anda dapat satu hari ini juga. Promosi Mac punyalah mantap!!! Memang terbaik weh..

Jom cpt contact emy:
esmn_6280@yahoo.com
sms @ whatsapp emy 0175510412

EMY SUZANNA MN - SID 964128

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno