Saturday, February 8, 2014

7 KEBAIKAN VITAMIN D ~ SUNSHINE VITAMIN


Hai.. Pagi ni terasa nak cerita tentang Vitamin D. Last week ada terbaca tentang Vitamin D bagus utk weightloss tau... Wah.. kalau weightloss pun boleh, mmg tentu la ada macam-macam benefit hebat yang dia simpan utk kita. Opp.. Kena tahu dulu.. Vitamin D terdapat dalam OSTEMATRIX tau. Memang hebat utk tulang... itu semua org dah tau.... So, skrg kita cerita apa lagi kehebatannya....


VITAMIN D ~ THE SUNSHINE VITAMIN!!!

Bila cakap pasal sunshine vitamin baru ingat kan.... Dulu cikgu selalu cerita, nk dapatkan Vitamin D kena lah bangun pagi, sebab Vitamin D terhasil pada kulit apabila kita dapat cahaya matahari. Kan.. Ingat lagi ye. Tahu tak, Vitamin D ini sejenis vitamin larut lemak dan terbahagi kepada tida iaitu Vitamin D1, D2 dan D3.

APA KEHEBATANNYA???

1. ELAK & PULIHKAN PENYAKIT TULANG

Berbagai jenis penyakit tulang yang kita biasa dengar, tapi mungkin jarang sekali berlaku di negara kita kecuali Osteoporosis. Penyakit ini semua di sebabkan kekurangan bahan utama iaitu Kalsium. Vitamin D pula penting sebagai penambat & membantu penyerapan Kalsium dan Fosforus dalam tulang. Kalau Vitamin D tak cukup, kebarangkalian utk menghidap pelbagai penyakit tulang sangat tinggi. 


Antara contoh penyakit yang menyebabkan masalah tulang:
  • Ricket & Osteomalacia - penyakit tulang yang lembut akibat kekurangan Vitamin D. Ricket penyakit di kalangan kanak-kanak, Osteomalacia di kalangan orang dewasa.
  • Osteoporosis - Tulang lemah akibat kepadatan yang menurun. Biasanya dialami oleh mereka yang berumur 40 ke atas
  • Osteomalacia - Sakit pada bahagian tulang tertentu.
  • Osteogenesis Imperfecta - Tulang lembut dan mudah patah.
  • Osteogenesis Imperfecta - Penyakit keturunan yang menyebabkan tulang rapuh dan mudah patah 


2.  MELAWAN PENYAKIT!!!

Grrr!!! Best ni... Vitamin D bantu melawan pelbagai penyakit dan mengurangkan risiko untuk terkena penyakit-penyakit seperti:
Autoimmune - Masalah sistem imun yang mistakenly serang dan merosakkan tisu badan yang sihat. Ini boleh menyebabkan masalah Multiple Sclerosis, di mana saraf dan sel rosak akibat masalah Autoimmune tersebut. Autoimmune juga boleh menyebabkan masalah Reumathoid Athritis tau.. di mana saraf-saraf sakit dan lemah.
Jantung - sangat penting untuk masalah darah tinggi dan kolestrol tinggi yang mana ini boleh menyebabkan penyakit jantung. 

3. KEKALKAN KEUPAYAAN KOGNITIF PADA OTAK

Vitamin D juga penting untuk otak juga ye, terutamanya pada mereka yang berumur contohnya mengelakkan risiko NYANYUK!. Ini menurut satu kajian yang mengambil seramai 3000 lelaki Eropah yang berumur 40 hingga 79 tahun. (rujuk Medicalnet)

4. BANTU KEKALKAN KESIHATAN SISTEM IMUN

Vitamin D juga penting untuk mengelakkan penyakit biasa seperti selsema, batuk dan demam. Penting sangat untuk ibu dan ayah kita yang dah tua terutamanya ya..

5. KEKALKAN DAN KAWAL BERAT BADAN

Vitamin D pun penting untuk kawal berat badan. Dalam satu kajian pada tahun 2009 (British Journal of Nutrition), mereka yang mengambil makanan yang tinggi Kalsium dan Vitamin D selama 15 minggu, mereka dapat cepatkan weight loss speed sebanyak 70%!!! Wooo.. penting ni. Kalau nk kurus, kena ambik makanan sihat... tp kalau tambah dengan makanan yang tinggi kalsium dan Vitamin D, akan lebih cepat lagi pada kadar 70% tuu... mmg best..

6. KURANGKAN RISIKO DAN KEKERAPAN ASTHMA

Vitamin D juga sangat penting untuk kurangkan risiko terkena asma. Bagi anak-anak yang dah kena asma, Vitamin D dapat bantu dalam mengurangkan kekerapan dan masalah yang teruk. Ini adalah hasil kajian dari satu kumpulan penyelidik terhadap 616 org kanak-kanak di Costa Rica.

7. KURANGKAN RISIKO KANSER

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan Vitamin D sangat penting untuk mengurangkan risko terkena kanser. Yup dear klu tak cukup khasiat mana-mana memang kanser mudah hinggap kan....

Rujukan: 
http://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php
http://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-vitamin-d-overview

8. ELAKKAN MASALAH ALZHEIMER

Tahu tak orang tua yang kurang Vitamin D dalam darahnya berisiko 2 kali ganda untuk terkena penyakit Alzheimer.  Dalam datu kajian seramai 1600 orang berumur 65tahun ke atas, terdapat risiko tinggi yang mereka akan terkena Alzheimer, selain dari pelbagai risiko penyakit tulang. dilakukan terhadap
Rujukan:
http://www.m.webmd.com/a-to-z-guides/news/20140806/low-vitamin-d-levels-may-boost-alzheimers-risk-study-finds?ecd=soc_fb_vitdalz

Ok.. Memang best la Vitamin D ni. Tahu tak Vitamin D adalah ramuan utama dalam OSTEMATRIX SHAKLEE... setiap tablet mengandungi 100IU dan bermakna setiap hari anda dapat 400IU.. keperluan Vitamin D setiap hari ialah 600 IU. 

Andaikan la anda kena cahaya matahari dan makanan sebanyak 200IU. So cukup la kan...... Wajib ambik utk keperluan harian... OSTEMATRIX juga kaya dengan KALSIUM (1000mg setiap hari), MAGNESIUM, ZINC, COPPER, MANGANESE & BORON.

Nk juga?... Of course wajib ada utk setiap keluarga... Meh cepat!.. Paling bagus!... Jom hubungi emy cpt..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno