Sunday, January 5, 2014

VITAMIN C ~ THE CHAMPION!!!

ASSALAMUALAIKUM....HAI SEMUA!!!
Hari ni nk crita sikit tentang Vitamin C!!!... Opp bukan Vitamin C cikai2 yg bungkus xtau dr mn tu ye... Ini SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS 500MG.... Hihihi... Amboi pjgnye nama... Ha sesuai la dgn kepoweran nye uolllsss... 

Nk tau tak apa maksud SUSTAINED RELEASE tu... dr segi bahasa "TERTAHAN KELUAR"!!!... hehe agak kelakar di situ... ngee... ok toksah translate semberono (betul ke ejaan ni)... Kena tgk istilah dia ye... Ok maksudnya khasiat Vitamin C ni dilepaskn perlahan-lahan.... La isk... Nape pulak nk perlahan-lahan?... Sebab Vitamin C ni sentiasa diperlukan dlm bdn.. setiap masa.... Jadi.. bila lps perlahan2 smua khasiatnya akn masuk peringkat demi peringkat... Kalau Vitamin C biasa, msuk perut trus brtindak. klu trlebih ataupun dh cukup dlm bdn, maka yg lebih2 tu dibuang trus melalui air kencing.... Sbbnya, pd satu2 ms cuma 100mg shj yg bdn perlu... (correct me if im wrong pls).... 

Ha.. tu la beza SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS 500MG ni... Tak trbuang.. Lgpun... Vitamin C yg lps perlahan2 ni lebih jimat la mknanya... mkn sebiji sj khasiatnya diserap perlahan2 selama 5 jam!!!... tak mudah rosak spt vitamin c biasa!!!......
Haaa.. mu pehe dok gi???.. Pehe cikguuu!!!... Ha seb bek paham...  Haaa Marvellous!!! Marvellous!!! Jagjit menyampuk laa... hehe... syok kan... Oppp nnti dulu!.. byk lagi....

Ok serious serious... skrg kene serious sikit... Penting ni... Jom tgk apa kebaikan Vitamin C kita ni pulak.... 

KEHEBATAN SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS 500 MG DARI SHAKLEE INI:

1. Penting utk hasilkn kolagen.. kolagen adalah spt jaringan utk jg tulang rawan, sendi, otot etc.. Nk gebu wajib la ada vitamin C... Kajian menunjukkn mrk yg cukup vitamin c dlm bdn, luka, patah etc cpt sembuh!!!... parut2 jerawat, luka2 picit jerawat pun cpt baik!!!... best kan!!!

2. Antioxidant... smua sel dlm bdn x mudah cpt tua!!!... jadi risiko kanser pun sgt kurang!!.. bila sel bdn sihat, setiap sel bdn akn terbahagi dgn terkawal... jd stiap sel kita sihat la... TETAPI.. tahu tak, bgmn kanser trjadi??? Salah satu sbbnya adalah berlakunya gumpalan sel... sel trlalu cpt trbahagi scra tidak trkawal hingga trgumpal antara satu sama lain... sbb tu la jd sel tumor n kanser... ia spt sel asing yg tumbuh pd badan kan.... aduuhhh cerita pun takut!!... (pssstt jgn merokok!!.. tu salah satu punca berlakunya gumpalan sel... nikotin dlm bdn mnyebabkn sel2 trlalu aktif n boleh jg brlaku gumpalan mcm tu!!!...) perrghhh!!!... Gerun beb!

3. Sistem imun... kajian di makmal SHAKLEE  sndiri menunjukkn: mkn VITA C 500MG SHAKLEE sebnyk 2 bj sehari, 1 pg, 1 mlm dpt bntu tingkatkn sistem imun kepada 100%.. ini brmkna anda akn sihat la.. InshaAllah... krna sistm imun trjaga.... batuk, selsema, demam susah nk kena... klu kena pun cpt je baik tau.. Sy suka! sy suka!! (Tgk tu mei mei mnyampuk.. hehe)..

4. Kurangkn stress.... tahu tak HORMON KORTISOL akn keluar semasa bdn kita tgh stress spt ms kita sedih. Hormon ini akn mnyebabkn gula dlm darah meningkat... bila gula meningkat kita akn rs makin nak makan.. Bila mkn kerap mula lah berlaku pengumpulan lemak pada perut... Jadi.. apa fungsi vitamin C?.. Vitamin C bntu kurngkn stress spy HORMON KORTISOL tu cpt diclearkan!... so... tak la cpt gemuk dan mngndung x brsalin... opp x syg mullottt... hehe

Haaa... best kan.... ini 4 yg trbest utk bdn kita klu nk jg kesihatan n lawa je slalu... kan... ok jom jom tgk lagi apa kebaikannya... ada lg....

5. Kurngkn risiko mslh kesuburan.. trutamanya lelaki.... haa... cik abg tolong ambik vit c ye... Slh satu faktor sbb merokok la ni tau... 

6. Kurngkn risiko darah tinggi.. Sebabnya,  sistem bdn, salur darah smpila salur darah paling halus iaitu kapilari sentiasa trjaga... Jd, risiko kena stroke pun menurun.. sbb?.. salur darah sihat.. Oppp pstikn kolestrol trkawal ye... klu tinggi jgk kena ambik Omegaguard utk buang kolestrol jahat tau..

Itu la serba sedikit yg sy dpt kongsi tentang SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS 500MG dari SHAKLEE... banyak lagi fungsinya diabetes, eczema, resdung etc bla bla bla... tp kelas hari ni kita tamatkn dulu la ye... kang byk sgt anak2 murid x fokus... hehe. 
Nk cite sini.. sy pun dh jatuh cinta laaa dgn vitamin c yg ni... parut jrwt gatai n ketoi2 emas kt muka ni makin hari makin kurang je sy tgk...nnti klu dh comei lg sy tnjuk ye... Amboi.. skrg pun i cun jugak u!... hehe poyo sgt... 

P/S: smua maklumat ni sy dpt dr satu buku nutrisi yg sarat dgn ilmu ttg brbagai jenis Vitamin & Mineral setebal 487 muka surat ni yg akn jadi HADIAH kpd anda yg JOIN AHLI DGN SAYA!!! Nampak tak?.. Kami di Shaklee tak ckp kosong tau!!!.. Rujuk mcm2 buku n hbis website digodek utk gali ilmu.. Master & Upline yg sgt best & ada pakar nutrisi yg sgt2 mmbntu dlm grup besar kami tau!!!... 



NK BELI @ NK JOIN SHAKLEE???... 
JOM HUBUNGI SY OK!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno