Friday, December 6, 2013

OMEGAGUARD UNTUK KURUS..???

SALAM.. HAI SEMUA... Hari ni nak cerita sikit macamana OMEGAGUARD boleh kuruskan badan... Ok, kita ulang balik... dalam OMEGAGUARD ada minyak ikan yang mengandungi omega 3 fatty acid (asid lemak) iaitu DHA & EPA.

1. OMEGA 3 BOLEH BAKAR LEMAK????
YES BETULL... selama ni ingat Omega 3 ni untuk otak anak je kan. Cari susu formula pun nk yang banyak DHA & EPA ataupun Omega 3 kan... (sy le tu...).. hihi... Ok kita tengok satu persatu ye.. 

''Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can't make them.''
http://www.livestrong.com/article/276633-omega-3-fats-weight-loss/


2. OMEGA 3 MEMBANTU MENGAKTIFKAN HORMON LEPTIN
"Omega-3 fats help you burn fat by helping your body respond better to a hormone called Leptin (Leptin is the Greek word for thin) . Leptin tells your body (your brain) to suppress your appetite making you eat less so you can maintain or lose weight. Leptin increases your metabolism by increasing your thyroid output (your thyroid regulates your metabolism). Leptin also causes your body to burn fat for energy. "

Ok tengok tu... Omega 3 bantu respond kepada hormon dalam badan yang dikenali sebagai LEPTIN YANG DAPAT BANTU DALAM MENGURANGKAN SELERA MAKAN DAN MENINGKATKAN KADAR METABOLISM. Bila metabolisma meningkat, wooww banyak la lelemak degil tu terbako... Kalau Leptin kurang berfungsi, maka.. selera makan punyala melampau & banyakla lelemak yang degil ketegaq (bak kata org utara)... huhu xmo laaa...



Tahu tak, ada satu kajian yang dijalankan oleh University Of South Australia, ada satu group of 75 patients yang macam2 masalah kardiovaskular & obesiti diuji... Dalam masa 3 minggu, satu kumpulan yang diberi Omega 3 telah menunjukkan PURATA BERAT TURUN SEBANYAK 2 KG @ 4.5 lb !!!! Ha tu yang penuh dengan masalah tu... dan kesihatan mereka bertambah baik tau.... Klu kita yang sihat ni, dah tentu boleh turun lagi banyak...

Ada lagi satu kajian di Jepun dan Chekz Republic pun menunjukkan bahawa Omega 3 dapat MENGHINDAR DARI 'UGLY FAT'!!!... ha hambik kau... lelemak yang menggeleber tu... dan memang dapat keputusan dua-duanya sama tentang kebaikannya yang terbukti dapat membantu dalam pembakaran lemak.

 3. OMEGA 3 MENGHALANG PENGHASILAN HORMON KORTISOL

TAHUKAH ANDA??
Stress meningkatkan kadar penghasilan hormon Kortisol yang menyebabkan pengumpulan lemak terutamanya di bahagian perut!!! Wow.. sebab tu la org kata jgn stress. rileks je. kang tetiba hormon pemboncit ni naik kan parah... hihi... Tak percaya? Rujuk laman web bawah ni... Maaf ye Indon pun Indon la... asalkan faham... :D


4. OMEGA 3 MEMBANTU MENINGKATKAN PENGHASILAN SEROTONIN

Serotonin ialah bahan kimia atau hormon dalam tubuh yang banyak terdapat dalam usus dan dalam otak. Serotonin dalam otak membantu membawa maklumat dari satu sel ke sel yang lain.. Ini penting juga untuk menjaga mood kita. Serotonin dalam usus penting dalam mengendalikan kerja usus dan menjaga sistem percernaan serta menjaga imuniti badan kita. Serotonin dihasilkan tubuh dengan mengubah tryptophan yang diperoleh dari makanan dengan bantuan beberapa nutrisi lain. Bagaimana nak dapatkannya lagi??? OMEGA 3!!! Bila mood bagus, stress hilang, badan mudah terjaga!!! Ok kan...

"On the biochemical front, researchers point out that cell membranes are made up partly of omega-3's. It is possible that increasing the omega-3 levels makes it easier for serotonin -- a chemical that carries messages from one brain cell to another -- to pass through cell membranes. "Research still needs to be done on the exact mechanisms involved," Stoll notes, "but we do know that omega-3 does affect the membranes and changes functioning." And increasing omega-3 "has direct effects on serotonin levels."



5. OMEGA 3 MENCEGAH 'INSULIN RESISTENCE' 


Chop chop.. apa benda HORMON INSULIN tu??
Hormon insulin merupakan hormon yang mengatur kadar gula darah dengan cara memicu sel-sel tubuh kita untuk mengambil kandungan gula di darah jika kadar gula darah kita meningkat atau terlalu tinggi. 

INSULIN RESISTANCE tu apa??
Insulin Resistance ni dialami oleh penghidap Diabetes Type 2. Keadaan ini bermaksud sel-sel tubuh anda tidak lagi responsif terhadap kehadiran insulin di aliran darah anda. Akhirnya, walaupun produksi insulin sudah ditingkatkan ketika kadar gula darah tinggi, sel-sel anda tidak mampu menangkap signal dari insulin anda untuk menarik gula dari darah anda. Ok faham tak??? Ala kacang kuda je kan... Nk tau lagi rujuk sini: 

JADI, APA KAITAN INSULIN DENGAN OMEGA 3 NI???

Pengambilan omega-3 yang lebih tinggi akan mengurangkan risiko atau masalah insulin resistance. Dalam tubuh kita, ada lapisan lemak iaitu Phospolipid yang berhubung terus dengan Insulin untuk menukarkan gula kepada tenaga. Bila lapisan ini diaktifkan, maka masalah Insulin Resistance dapat dikurangkan.... Omega 3 akan mengaktifkan lipid iaitu lapisan lemak dalam tubuh supaya lebih responsif terhadap Insulin... Dan... kalau yang genetiknya ada masalah diabetes ni perlu ambil dari sekarang tau

"Dinding sel tubuh kita terdiri dari 2 lapisan phospholipid, yang biasa disebut dengan phospholipid bilayer. Seperti namanya, lapisan ini dibentuk oleh gabungan senyawa fosfat dan lipid (lemak). Karena lapisan ini merupakan satu-satunya bagian sel yang berhubungan langsung dengan insulin (dan sinyalnya untuk menarik gula darah), kita harus memastikan lapisan ini berkualitas tinggi, sehingga responsif terhadap sinyal dari insulin.
http://www.fitnessindonesia.com/blog/2013/08/omega-3-dan-tubuh-anda-diabetes-melitus-tipe-2#sthash.B17Z0tgv.dpuf
KESIMPULANNYA
  • Omega 3 mengandungi LEPTIN yang mengawal rasa lapar dengan mengawal paras gula dalam darah dan meningkatkan kadar metabolisma utk membakar lemak dengan baik.
  • Omega 3 buang segala lelemak badan menggeleber dan tak diingini.
  • Menghalang penghasilan hormon cortisole yg menggalakkan penyimpanan lemak terutamanya pada abdomen
  • Menambah kadar penghasilan serotonin - kimia otak yang buat kita rasa tenang, so boleh la control makan.
  • Memperbaiki kadar keberkesanan Insulin supaya gula dapat ditukarkan kepada tenaga dengan lebih baik... Maka, lebih tenaga, lebih rajin bersenam!!! Kan... 
  • Ambil omega bersama senaman akan membakar lebih lemak dgn lebih berkesan berbanding jika ambil omega sahaja tanpa senaman. Jadi digalakkan untuk bersenam sama supaya kesan lebih cepat.  so jgn harapkan Omega3 ni shj ok...
HEBAT KAN!!! MEMANG SUKAR DIPERCAYAI... TP MEMANG BETULLA.. BILA HORMON TERKAWAL, BADAN PUN SIHAT... OO PATUTLA ADA ORG JUAL UBAT KURUS LETAK NAMA LEPTIN LA, APA LA... RUPANYA SBB HORMON TU YE.... JOM LA, JGN FIKIR BYK LAGI... DAH LA FULL OF ADVANTAGES.... OK. LPS NI BOLEH LA SMS EMY TRUS..

EMY @ 017-5510412

SID 964128


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno