Sunday, October 20, 2013

CARA PENGAMBILAN SUPPLEMENT SHAKLEE

Anda nk cuba... atau dh cuba shaklee... meh gtau caranye ye.... Jgn buat pndai2 sndiri nnti kurang kberkesanannya...

Cara Pemakanan Supplement Shaklee:


1. VitaLea: 1-2 biji sehari, selepas makan, best taken after breakfast and dinner. Best taken with vitamin C.
p/s: tak sesuai di ambil bersama minuman/makanan bersusu

2. Vita C : 1-2 biji sehari, selepas makan, best taken after breakfast and dinner. Best taken with vitalea.

3. B complex : 1biji sehari selepas makan, best taken after breakfast
p/s : kalau nak tambah selera ambik sebelum makan

4. Zinc complex: 1biji sehari sebelum makan

5. Alfalfa : 2-4 biji permulaan, jika masih tidak dapat hasil yang di ingini, boleh naikkan dose sedikit2 sampai 10 biji sekali makan. p/s: awas kena monitor najis baby selalu, sbb takut ada baby tak tahan and dpt cirit.

6. ESP: sehari tidak boleh lebih 3 sudu besar, terpulang nak minum sekali gus atau nak bahagi 3. Boleh dicampur bersama minuman kegemaran mcm milo/horlicks etc. Sekali bancuh dlm 250-300ml air ikut suka pekat mana..
p/s: tidak boleh di bancuh dengan air panas mendidih, kerana ia boleh rosakkan struktur protein. Jangan ambil esp bersama teh atau kopi kerana ia mengganggu penyerapan vitamin.

7. Ostematrix: 2 biji sekali makan, 2 kali sehari. ambil lepas breakfast and dinner.(total 4 biji sehari).

8. Omega: 1-2 biji sekali makan sekali sehari. Jika kanak-kanak boleh pecahkan sebiji dlm bubur/susu seminggu 2-3kali.

9. Lecithin : 3biji sekali makan dua kali sehari. (total 6 biji sehari)
10. Garlic: 2 biji sehari sekali makan.

11. GLA: 2biji sehari sekali makan. Setiap hari walaupun haid. Berhenti jika hamil.

12. Collagen: satu hari 1 sachet

13.Vita E:1 biji sehari sblm tidur

14. AJHT: 2 biji sehari after food

15. Chewable Vita C plus (100mg): ambil sebiji sehari Untuk budak setahun ke atas. Kalau dewasa ambil 3-5 biji sehari, mesti dihisap bukan ditelan sekali gus.

16.Mealshake: Setengah sudu teh sehari untuk budak setahun ke 3tahun. Selepas 3 tahun boleh bagi satu sudu teh sehari. Dibancuh ke dalam minuman mereka. Jangan guna air panas mendidih. Beri anak minum air msk lebih...




JOM DAPATKAN SUPPLEMENT SHAKLEE SEKARANG... 
HARGA DIJAMIN PALING HANGAT!! SY JUGA BOLEH POS SECEPAT MUNGKIN (DEKAT DGN BRANCH JE..). 

SMS / WHATSAPP 0175510412 (EMY)


Ostematrix utk Kesihatan Tulang

Tak yakin dgn Shaklee???
Anda rs anda sihat???...
THINK AGAIN!!..
Adakah anda:
Buang air setiap pg?
Tido lena?
Badan tak lenguh pun?
Drive mlm2 ok je... x silau.. x sakit kpla?
Tak prnh rs gastrik.. lmbt mkn pun x pedih perut?

TAK KOTTT.....

Sbb tu la sy cadangkn anda cuba Ostematrix dulu dan rasakan perubahan paling bestnya...... Takpe kita tengok dulu siapa perlu Ostematrix yang dikatakan hebat utk tulang ni..

  • Jika anda adalah seorang yang mudah STRESS, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.
  • Jika anda seoarang pengidap BUASIR tegar dan sering mengalami kesakitan atau sembelit setiapkali membuang air besar, Ostematrix menbantu anda dari terus dibelenggu kisah Ngeri itu.
  • Jika anda seorang yang bekerja dan sering KELETIHAN, ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!
  • Jika anda seorang IBU MENGANDUNG, ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.
  • Jika anda seorang IBU YANG MENYUSUKAN anak, ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik provided prinsip utama penyusuan diamalkan.
  • Jika anda seorang WANITA dan LELAKI yang pentingkan kesihatan tulang, ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang ( osteoporosis)
  • Jika anda mempunyai masalah OBESITI (berat badan berlebihan), anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda...
Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam OsteMatrix berupaya :

  • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
  • Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.

                                              


OsteMatrix Membekalkan:

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
  • Kaplet bersalut yang mudah ditelan
  • Sajian harian hanyalah sebanyak empat kaplet. Untuk hasil yang lebih baik, ambil dua biji kaplet, dua kali sehari berserta makanan.
Cabar diri anda!!! Invest sikit duit utk beli Ostematrix ni... Dan anda psti rs berbeza dan sihat dr hari2 sebelumnya...

InshaAllah psti x mngecewakan!!

... sms dulu 0175510412...






Saturday, October 19, 2013

KURUS DENGAN SIHAT!

Kurus dgn sihat/ murah!!

Lecithin utk kurus? Ok betul...  Bantu halang lemak dr masuk ke dlm bdn... Sihat dan selamat. Tp tau tak lecitin ni byk kebaikannya.. Mmg musuh lemak!! Apa lg yg hebat sgt tu??
- Membantu penyerapan vit larut lemak A, D E & K
- Melindungi hati - halang enapan lemak, sirosis hati, hati berlemak, kesihatan hati
- Pemecahan lemak dan kolestrol
- Pelansingan - halang obesiti, cptkn pembakaran lemak
- Cantikkan kulit dan otot 
- Memperbaiki alergi
- Halang pembentukan batu karang
- Tingkatkan daya ingatan dan ringankan stress- halang mslh Alzheimer
- Melindungi dr tekanan darah tinggi & arterisklerosis
- Memperbaiki kesihatan prostat
- Meringankan sembelit - leraikan toxin dlm usus, lembapkan usus

Alfafa pulak apa kebaikannya?.. Meh cpt..
- kaya dengan nutrien dan zat galian - protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia... 10 bj alfafa sama dengan khasiat dlm 1 gelas susu
- Mencuci hati, darah, usus - makanan beralkali yg menormalkan keasidan badan, buang toxid, bersihkan hati, kolon, darah
- Melawan alahan / resdung ( tmbah vit c jika resdung)
- baik utk perubahan patologi dlm perut - baiki mslh kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis, sembelit
- Menyingkirkan lemak dan kolestrol - mengandungi saponin yg brtindak spt span utk serap lemak - kajian klinikal trbukti pggunaan jgka pjg dpt turunkn kolestrol, hapus lemak, cegah sakit jantung, strok, darah tinggi
- Melawan tumor - mkn 30-50 tablet utk alkalikan badan, jadi dpt buang sel kanser dan buang tumor
- Melegakan keletihan
- Mencegah / melawan athritis

Nk tau jom cpt sms 0175510412 atau comment di bwh.. 




Thursday, October 10, 2013

COLLAGEN SHAKLEE POWDER!!! ~ untuk kita2 yg memang bukan MISS WORLD!!!

credit to our mentor: salwasaleh.com Shaklee Collagen Powder (SCP), SCP, Collagen Shaklee, Kolagen Shaklee, Shaklee Collagen, Shaklee Kolagen, Testimoni Collagen Shaklee, Testimoni Kolagen Shaklee

SALAM UOL...Hari ni nak cerita satu lagi produk power dari Shaklee yang sangat sangat diminati oleh ramai orang terutama ladies kat luar sana. Ape tu? Memperkenalkan, SHAKLEE COLLAGEN POWDER! Singkatannya SCP...

Biasalah, mula-mula nak kenal, semua orang akan tanya, Shaklee Collagen Powder ini ape benda? Best ke Shaklee Collagen Powder ni? Berkesan ke Shaklee Collagen Powder ni? Jom tengok satu persatu...

1. APA ITU COLLAGEN??

Kolagen atau collagen adalah tisu penyambung yang membantu dalam mengekalkan kekuatan dan keanjalan kulit, rambut, kuku, ligamen, otot, tulang, sendi, tendon, mata, gusi dan saluran darah. Lebih kurang 72% daripada kulit adalah kolagen dan 80% tulang adalah kolagen. Kornea mata kita pun sebenarnya adalah kolagen


2. APA FUNGSI KOLAGEN / COLLAGEN?


Kolagen bertindak melindungi organ kita seperti hati, perut, jantung, paru-paru, saluran dara, sel otak dan organ dalaman lain. Kalau untuk organ luaran, kolagen membantu dalam kecantikan dan kesihatan. Kulit jadi licin dan berseri, tiada jerawat atau jeragat, jadi awet muda, jadi ejen anti penuaan dan paling best, boleh bantu mencegah penyakit.
Best nya!

3. APA ITU SHAKLEE COLLAGEN POWDER (SCP) ?


Shaklee Collagen Powder ni memang semulajadi dan sumber kolagen yang hebat. Sebab? Sebab Shaklee Collagen Powder mengandungi 4,000mg proprietari Red Snapper Scale (RSS) kolagen iaitu kolagen yang sangat berkualiti tinggi, tulen, lasak dan elastik yang diestrak daripasa sisik ikan Snapper. Ikan Snapper ni kalau orang Malaysia panggil ikan merah.

Lepas tuh, selain kolagen ikan tadi ade beberapa bahan utama lain yang dimasukkan kedalam Shaklee Collagen Powder ni. Ade estrak biji  benih camellia Japonica, ade estrak Pfaffia, estrak kerang kerangan, lactobacillius acidophilus, vitamin C dan vitamin B. Semua bahan-bahan ni digabungkan untuk meningkatkan kadar keberkesanan RSS yg kita dok citer tadi tu.

4. APA BEZANYA SHAKLEE COLLAGEN DENGAN COLLAGEN LAIN?

Shaklee Collagen Powder ni dibuat daripada kolagen bermolekul sangat ringan lebih kurang 1,00 Dalton aje. Lepas tuh asid amino nye sangat tinggi pulak. Dalam 3000. Kalau jisim molekul biasa, lebih dari 300,000 Dalton pastu asid aminonya 20-50 aje.. Waaaa, beza gila tuh! 


Sebab tu la Shaklee Collagen Powder ni berkesan! Bila Shaklee Collagen Powder ni jugak mempunyai jisim molekul yg sangat rendah maka mudahlah diserap badan dan usus kita. Bila senang serap dapatlah bantu tingkatkan sintesis kolagen pada lapisan dermis kulit kita ni dengan berkesan. Ha, faham tak? Lepas tuh, Shaklee Collagen Powder ni mempunyai sel kepaduan yang sangat tinggi dan mempunyai kapasiti untuk mengekalkan kelembapan kulit kita. 1 gram asid hialuronik boleh menahan air sebanyak 6 liter. Hebat kan?Ramuan Shaklee Collagen Powder ni tiada pengawet atau bahan tiruan ye. Semua 100% semulajadi. Pewarna pun tkde, gula pun tkde atau bahan terlarang lain semua takde.Senang pulak tu nak bawak pegi mana-mana pun. 1 sachet tu boleh letak dalam poket seluar, handbagpurseatau letak dalam kereta atau kereta sorong anak.Dan last sekali, sangat mudah larut. tayah la dok beriya sangat nak kacau-kacau

5. APA KEBAIKAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER?


Banyak manfaatnya Shaklee Collagen Powder ni. Ni adalah antaranya:


  • Mengembalikan keanjalan kulit
  • Meningkatan kelembapan kulit
  • Mengelakkan kulit kering
  • Mencerah dan mengurangkan pigmentasi dan jeragat di wajah
  • Menegangkan payudara dan punggung
  • Anti-penuaan
  • Mengurangkan kedutan
  • Mengecilkan lubang pori-pori di wajah
  • Mengurangkan 'eye bag'
  • Meningkatan kecergasan tubuh badan
  • Memberikan kesuburan rambut

Banyaknya!Tapi ada bukti ianya berkesan.Ujian klinikal ke atas Shaklee Collagen Powder membuktikan 71% pengguna mempunyai tesktur kulit yang lebih gebu selepas mengggunakannya selama 8 minggu berturut-turut! wow!!



  • 69% peningkatan terhadap kelembapan kulit
  • 75% peningkatan terhadap kelicinan kulit
  • 90% peningkatan terhadap keserian wajah dan kulit
  • 80% pengurangan kedutan diwajah

See, i told you!


6. SIAPA YANG KENE AMBIL SHAKLEE COLLAGEN POWDER?


Anda mesti ambil kalau dah tergolong dalam golongan ini:


  • Ada kedutan dekat wajah
  • Ade jeragat dan bintik hitam
  • Ade 'eye bag'
  • Ade pori-pori besar
  • Kulit lesu dan mudah kering
  • Kelihatan tua dari umur sebenar (Oh no!!!)
  • Sakit belakang dan sakit sendi
  • Ada pigmentasi dan kulit tona tak sekata
  • Gusi tak sihat
  • Garis halus di leher
  • Payudara kendur dan punggung pun tak firm dh (heheehe)
  • Kuku senang pecah
  • Ada lingkaran hitam bawah mata
  • Rambut kering lepas tu ada bercabang pulak dihujungnya

Kalau tkde semua ni, nak amik pun boleh. Klu xde mslh tu mybe anda Miss World kot... hehe... Apa pun SCP mmg bagus utk kesihatan secara keseluruhan


7. TESTIMONI PENGGUNA SHAKLEE COLLAGEN POWDER


Kita dh bagi keputusan ujian klinikal pun, customer mesti nak bukti jugak. Ok la..
Shaklee Collagen Powder (SCP), SCP, Collagen Shaklee, Kolagen Shaklee, Shaklee Collagen, Shaklee Kolagen, Testimoni Collagen Shaklee, Testimoni Kolagen Shaklee





Shaklee Collagen Powder (SCP), SCP, Collagen Shaklee, Kolagen Shaklee, Shaklee Collagen, Shaklee Kolagen, Testimoni Collagen Shaklee, Testimoni Kolagen Shaklee





Shaklee Collagen Powder (SCP), SCP, Collagen Shaklee, Kolagen Shaklee, Shaklee Collagen, Shaklee Kolagen, Testimoni Collagen Shaklee, Testimoni Kolagen Shaklee





Shaklee Collagen Powder (SCP), SCP, Collagen Shaklee, Kolagen Shaklee, Shaklee Collagen, Shaklee Kolagen, Testimoni Collagen Shaklee, Testimoni Kolagen Shaklee


















































Ok la, penat dah tulis ni. Ramai pulak yang cakap so whatHa, nak bgtau. Bulan Oktober ni ada promosi gempak punya. Tak boleh didapati dibulan lain ye. taraaaaaaaa....

Shaklee Collagen Powder (SCP), SCP, Collagen Shaklee, Kolagen Shaklee, Shaklee Collagen, Shaklee Kolagen, Testimoni Collagen Shaklee, Testimoni Kolagen Shaklee
























KENAPA PERLU BELI DGN SAYA???
  • Beli 6 percuma 1 (1 kotak nilai RM298) - itu confirm!!
  • Pulak tu, boleh dpt keahlian percuma (Biasanya RM65) - mantop!
  • Dah jadi ahli dapat la beli harga ahli (sumpah jimat ratus2). Jumlah penjimatan kalau ambil ni memang ratus-ratus la yang... 
  • Pos pun percuma (biasanya RM10++)
  • Cepat pulak sy pos.. klu bank in sblm kul 12 pm, sy trus pos ptg tu juga... sy pos sndiri hokeyy!!!... xyh tggu lama pun...


Nk cepat.... ni ambik number ni sms je 0175510412... sap sap sui sy jwb!! hihi


Wednesday, October 9, 2013

GLA vs EPO

Evening Primerose Flower
EPO (Evening Primerose Oil) tentunya dah sangat sinonim dengan wanita. Dah semestinya anda sendiri mengenali sejak zaman sekolah lagi kan...

EPO ini sangat baik untuk hormon dan juga kulit. Namun begitu, Shaklee menghasilkan sesuatu yang lebih baik berbanding EPO iaitu GLA Complex yang dihasilkan daripada Bunga Borage.




Apa itu GLA?

Borage Flower
Pada kurun ke-20 ahli saintis Jerman mengetahui bahawa minyak daripada biji evening primrose boleh diekstrak. Hasil analisis mendapati bahawa minyaknya kaya dengan asid lemak perlu (EFAs), iaitu linoleik (LA) dan asid gamma-linolenik (GLA). Kandungan EPO yang kaya dengan GLA ini semakin mendapat perhatian dan kajian tidak terhenti begitu sahaja, malah kini ia dikenali dan digunakan di seluruh dunia. Keajaiban dan kemujaraban kandungan minyak evening primrose ini mendapat pengiktirafan banyak pihak untuk menyokong kegunaannya ke atas beberapa masalah kesihatan.
Asid-asid lemak perlu (EFA) adalah kumpulan lemak politaktepu yang penting untuk fungsi tubuh. Ia diperlukan untuk menukarkan linoleic acid kepada GLA. Jadi, Shaklee memudahkan anda. Shaklee telah pun mengekstrakkan GLA daripada EPO untuk terus digunakan oleh badan.
GLA juga merupakan bahan binaan bagi prostaglandin.

Apa pula prostaglandin?
Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah
Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpai dengan jumlah yang kecil dalam oat dan juga daging organ. Untuk memperolehi sejumlah GLA yang lebih tinggi atas alasan kesihatan tertentu, minyak yang diekstrak daripada biji bunga evening primrose, iaitu dalam bentuk suplemen merupakan alternatif yang lebih mudah dan menyenangkan.
GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Siapa yang perlukannya :
  • Wanita yang menghadapi PMS
  • Mereka yang menghadapi kencing manis
  • Mereka yang bimbang dengan berat badan berlebihan
  • pengidap arthritis rheumatoid dan eczema
  • Mereka yang menghidap diabetes terutamanya yg mengalami masalah SAKIT SARAF KAKI
  • Period yang tidak teratur
  • Mereka yang mahu mencantikkan kulit


Sebotol GLA Complex mengandungi 60 kapsul GLA Complex Shaklee adalah halal.

Nak cuba?? Jangan ragu2 untuk anda atau sang suami mencapai tahap kesihatan yang baik... Jom cuba. Sang Suami apa kata hadiahkan GLA untuk isteri... cantik, menarik, subur kan.... sms saja 017-5510412

Tuesday, October 8, 2013

Eczema @ Dermatitis: Jom Cantas!!

sumber: welovesusuibu.blogspot.com

Ekzema atau dermatitis adalah penyakit kulit yang dialami oleh semua peringkat umur. Tedapat rawatan ekzema bagi mengurangkan penyakit ini. Ekzema ini berperingkat, yang ringan hingga yang berat. Bagi ekzema ringan, kulit akan menjadi kering, rasa panas dan gatal-gatal.Ekzema yang agak berat pula, kulit menjadi pecah, retak dan juga berdarah. Walaupun nampak teruk, ekzema tak berjangkit. Dengan rawatan ekzema yang baik, sakit akan berkurangan. Tapi mesti berjaga-jaga kerana kulit pesakit ekzema agak sensitif. Perlu penjagaan yang lebih.

4 Rawatan Ekzema (General)
  • Elakkan dari perkara yang merengsa seperti bahan kimia atau pakaian yang gatal.
  • Gunakan selalu 'emollients' bahan pencuci bukan sabun. Juga krim pelembap yang khas untuk ekzema.
  • Gunakan rawatan anti-radang sama ada berasaskan steroids atau yang semulajadi dan tiada kesan sampingan
  • Penggunaan sarung tangan juga disarankan. Bagi mengelak kulit tercedera apabila digaru kerana gatal.

Ya, ekzema bukan mudah hendak dihilangkan. Rawatan ekzema boleh jadi leceh dan memenatkan. Tapi bersabarlah, jika benar rawatan yang diambil, ekzema akan berkurangan.

6 Cara Mencegah Ekzema Lebih Teruk

  • 5 Minutes Rule, sapakan emollient sekitar 5 minit selepas mandi. Masa ini, kulit akan kehilangan lembapan dan menjadi kering
  • Beli atau guna pakaian dan 'bedding' yang berasaskan cotton.
  • Pastikan kuku anak yang ada ekzema kekal pendek.
  • Sarungkan sarung tangan bagi anak yang kecil.
  • Elakkan apa juga yang boleh 'trigger ekzema'. Seperti makanan atau bahan kimia atau bahan sintetik.
  • Bagi punca ekzema yang disebabkan 'dust mites'. Jangan gunakan carpet. Basuh selalu pakaian, bedding dan  'soft toys' untuk elak ekzema menjadi parah.
  • Cari tempat yang sejuk elak kulit menjadi gatal.

Rawatan Ekzema: Dalaman
Ekzema boleh dicegah menjadi lebih teruk dengan pengambilan makanan tambahan yang baik. Bahan semulajadi bagi mengawal kegatalan dan radang. Juga merawat luka-luka disebabkan ekzema. 

Set Ekzema Shaklee, insyaallah membantu mengurangkan ekzema yang teruk.Set ini terdiri dari Omega Guard, Energizing Soy Protein (ESP) dan GLA. 

Omega Guard: Bersifat semulajadi anti radang. Juga memulihkan dan mengawal ekzema dari dari dalam. Pengambilan yang konsisten akan elakkan ekzema dari menyerang. 
ESP: Kaya dengan protein soya. Menggalakkan pertumbuhan sel-sel kulit baru dengan cepat. Memulihkan parut dan bekas ekzema.
GLA: Bagus untuk hampir semua sakit kulit. Mengurangkan kegatalan. Melembapkan kulit yang kering disebabkan ekzema.

Panduan Asas Memilih Makanan Tambahan

Soalan lazim:"“Apa makanan tambahan yang harus saya ambil ..dan apa yang harus saya pastikan semasa memilih makanan tambahan tersebut? .. 

Info ini sahih dari buku tulisan Dr Bruce Millers.. bleh refer link ni http://www.mamafaiz.com/2011/02/fungsi-dan-panduan-asas-dalam-memilih.html

PROTIN
Fungsi
Membina dan memperbaiki sel-sel tisu badan, hormon, dan enzim. Stres, kehamilan, pertumbuhan, dan perawatan meningkatkan keperluan protin berkualiti. Rambut, kuku dan kulit hampir merupakan protin pada keseluruhannya. Protin berkualiti mempertingkatkan pertumbuhan dan kesihatannya. Kita diberitahu untuk mengurangkan lemak dalam diet kita. Banyak sumber protin biasa kita (daging, susu, keju) mengandungi banyak lemak. Makanan tambahan protin boleh menggantikan protin tanpa lemak. la merupakan kunci bagi respons imun yang betul menentang kejangkitan.
Panduan memilih
Kandungan lemak yang rendah, lebih kurang satu gram dalam campuran adalah dianggap baik. Ia harus mengandungi karbohidrat bagi kegunaan aksi "simpanan protin". Kesemua asid amino perlu juga harus hadir. Kadar effisiensi protin (PER) harus sekurang-kurangnya 2.5 (menunjukkan kualiti).
la tidak harus mengandungi bahan awet, pewarna tiruan, pemanis, atau perisa.

Multivitamin
Fungsi
Membantu menyeimbangkan kekimiaan badan.
Menampung kekurangan diet yang kecilan.
Membolehkan penggunaan makanan yang lebih baik.
la merupakan titik permulaan yang baik bagi mana-mana program pemakanan.
Memberikan insurans pemakanan bagi hari-hari yang anda tidak makan dengan betul.
Panduan memilih
Boleh memperbaiki keseluruhan kesihatan dengan ketara.
Makanan tambahan "multi" yang baik harus mengandungi 12 vitamin yang tersenarai dalam US RDA serta tujuh mineral lain.
Bekalan harian yang disyorkan harusmengandungi sekurang-kurangnya 100 peratus peruntukan US RDA bagi vitamin vitamin.
Manakala kalsium, fosforus, dan magnesium harus dalam amaun yang kurang daripada 1OO peratus. lni disebabkan ianya mineral yang sangat besar dan sukar dijadikan tablet. Sebutir tablet yang mengandungi 100 peratus peruntukan US RDA bagi mineral-mineral tersebut telah dimampat ketat hingga tidak mudah larut.
Salah satu cara menyingkirkan terlampau banyak "multi" ialah dengan memeriksa kandungan biotin dan asid foliknya. Kesemua ini adalah vitamin yang mahal dan sering ditinggalkan dalamtablet yang lebih murah. Jadi, pilihan anda harus menawarkan100 peratus dari peruntukan US RDA bagi vitamin-vitamin ini.

VITAMIN C
Fungsi
Meningkatkan respons imun. 
Stres meningkatkan keperluan vitamin C.
Perokok dan mereka di sekelilingnya memerlukan lebih vitamin C.
Membantu penyerapan besi.
Membina kolagen, sejenis "glu" yang melekatkan sel-sel, penting bagi mencegah penyakit gusi.
Membantu memulihkan luka.
Memerangi kimia toksik (nitrat dan nitrit).
Panduan memilih
Makanan tambahan vitamin C yang baik harus bersif at pelepasan masa berdasarkan sumber-sumber asli seperti gam dan lilin tumbuhan untuk membolehkan pelepasan sepanjang hari.
la harus mengandungi kompleks bioflavonoid.
Kanak-kanak mungkin lebih sukakan vitamin C dalam bentuk boleh kunyah.


ALFALFA
Fungsi
Mengandungi 7 enzim pencernaan dalam kuantiti secukup untuk membantu pencernaan bagi kesemua tiga kelas makanan.
Mengandungi klorofil, sejenis agen deodoran dan pencegah toksik asli.
Salah satu jenis tumbuhan paling lengkap, dan kaya pemakanannya yang terdapatdalam alam semula jadi.
la mengandungi 16 vltamin, 17 mineral, gentian, dan amat kaya dalam protin.
Secara tradisi diambil bagi mengatasi sakit sendi dan alergi.
la mengandungi lebihan mineral surih berbanding mana-mana tumbuhan yang diketahui manusia. Kesemuanya penting bagi fungsi sel.
Panduan memilih
Keluaran ini harus disediakan hanya dari daun-daun tumbuhan untuk menjamin potensi maksimum. Banyak pengeluar menghasilkan alfalfa yang diperbuat daripada akar dan batang selain daunnya; ini akan menyusutkan kualitinya.
Daunnya harus diproses secara asli di bawah cahaya mata hari dan bukannya menerusi mesin haba tinggi dan tiupan kencang.
Cuba carikan jenis yang tidak ditanam dengan penggunaan racun serangga dan racun rumpai

VITAMIN E
Fungsi
" Mungkin melengahkan penuaan sel.
Melindungi vitamin A dan C dari dimusnahkan.
Antioksidan yang potensi, melindungi membran sel dari dimusnahkan. .
Membantu sel-sel memperolehi lebih oksigen.
Penyelidikan menunjukkan vitamin E mengurangkan keperluan oksigen bagi jantung dengan menjadikan jantung sebagai pam yang lebih effisien.
Merangsang beberapa bahagian sistem imun menjadikan badan kita menentangi kejangkitan dengan lebih effisien. .
Melindung menentangi beberapa pencemar dalam persekitaran kita.
Penyelidikan menunjukkan peranannya dalam mencegah kanser.
Panduan memilih
Keluaran vitamin E yang baik harus mengandungi d-alfa-tokoferolyang merupakan bentuk vitamin E yang paling asli dan paling aktif .
la harus mengandungi ahli-ahli laindalam keluarga topoferol bagi membolehkan penggunaan maksimum.
Vitamin E akan menjadi lebih berkesan jika ia juga mengandungi mineral selenium. Salah satu sumber selenium yang unggul ialah yis.


BComplex
Fungsi
Membantu memerangi kelesuan. .
Penting bagi kesihatan mental, membantu mencegah depresi. .
Memberikan anda lebih tenaga dengan membantu pelepasannya dari makanan. .
Gula, alkohol dan pil perancang keluarga meningkatkan keperluan vitamin B. .
Perlu bagi saraf sihat. .
Amaun tambahan sering perlu dalam keadaan stres.
Panduan memilih
Dalam memilih B kompleks, carikan suatu yang bersumberkan kekayaan yis.
Jenis yang terbaik mengandungi dua sumber, biasanya yis bir dan yis primer seperti torula.
la harus mengandungi kesemua 8 vitamin B yang diiktiraf.
Pastikan ia mengandungi sekurang-kurangnya '100 peratus peruntukan US RDA bagi biotin dan asid folik. Tidak banyak syarikat yang berusaha menghasilkan formula yang selengkap ini. Tambahan pula, tabletnya tidak harus disalut

LESITIN
Fungsi
Penting dalam diet mengurangkan berat badan kerana ia membantu mengangkut dan megeluarkan lemak . dari sel-sel.
* Menglsi dan melembutkan kulit yang bertambah tua. .
Membekalkan asid-asid lemak perlu. la merupakan sumber baik bagi kolin dan inositol yang membantu pemancaran saraf
Boleh menurunkan kolesterol.
Memberi sinaran dan kilat pada rambut pudar.
Panduan memilih
Terdapat beberapa sumber lesitin, dua antaranya ialah kuning telur dan hati,namun sumber yang paling kaya, paling potensi, dan paling berkesan adalah darikacang soya. carikan sumber ini bila memilihkan makanan tambahan lesitin.
Kapsul adalah lebih baik daripada granul disebabkan lesitin akan terjejas bila terdedah di udara.


Kalsium
Fungsi
. Membina tulang dan gigi yang kuat.
Perlu bagi pembekuan darah yang betul.
Wanita hamil dan menyusu memerlukan amaun berlebihan.
Meningkatkan kualiti pemancaran saraf.
Mungkin berperanan dalam tidur dan membantu kerehatan otot. .
Berperanan besar dalam mencegah dan merawat osteoporosis. Kanak-kanak dan belasan tahun memerlukan amaun berlebihan bagi rnembolehkan pertumbuhan. .
Merawat hiperaktiviti, kegugupan, iritabiliti, ketidakupayaan menumpu perhatian, kejang kaki dan kelesuan otot.
Panduan memilih
carikan kalsium karbonat (batu kapur) dan magnesium oksida sebagai sumber mineral-mineral ini. Kedua-duanya digunakan sepenuhnya.
la harus mengandungi sedikit fosforus yang beraksi bersama kalsium dan magnesium dalam fungsi-f ungsi badan.


BESI
Fungsi
Membina sel-sel darah sihat.
Perlu bagi pengangkutan oksigen dalam badan.
Ramai wanita, dianggarkan g0 peratus antara umur 12 dan 44, mengalami besi yang rendah.
Perlu bagi tenaga otot dan tenaga daya.
Membantu mencegah anemia.
Penting bagi sistem imun anda.
la merupakan mineral nombor satu yang kemungkin anda paling kekurangan. ' Vegetarian, pelangsing badan, dan ahli olahraga, wanita kurus mengalami besi yang rendah secara kronik, lalu tenaga mereka - juga rendah. Biarpun anda cuma mengalami b'esi yang sedikit rendah, anda masih merasa lesu.
Panduan Memilih
Besi ferik hampir mustahil diserapkan. Bentuk ferik merupakan sumber terbaik.Vitamin C boleh meningkatkan penyerapan besi sebanyak 400 peratus. Bentuk besi ferik yang baik ialah ferus f umerat. Lebih kurang 60 mg vitamin C adalah mencukupibagi mendorong penyerapan.

ZINK
Perlu bagi memulihkan luka.
Komponen penting bagi insulin. Alkohol mengalirkan kandungan zink keluar dari sistem badan dengan pantas.
Amat penting dalam sistem imun.
Memelihara deria hidu dan rasa. Program senaman berat mengalirkan zink melalui peluh.
Para penyelidik sedang menghalusi peranan zink dalam mengurangkan bengkak artritis, masalah prostat, serta beberapa keadaan kuiit seperti akne dan dermatitis.
Memainkan peranan dalam respons stres.
Panduan memilih
Sejenis makanan tambahan zink yang unggul, yang diiktiraf oleh masyarakat sains sebagai suatu yang badan anda dapat menyerap dengan baik, ialah zink glukonat.Carikan bentuk ini bila anda membeli makanan tambahan zink.

GENTIAN/ FIBER
Fungsi
Mengurangkan sembelit dan masalah-masalah yang tercetus seperti buasir,
penyakit divertikular, dan hernia hiatus. . Boleh membantu mencegah kanser kolon.
Boleh mengurangkan paras kolesterol. Amat sesuai bagi pelangsing badan. Terisi dalam perut lebih lama (terasa perut
terisi) dan membantu mengawal gula darah (kurang kelaparan). - - Menanggalkan toksin dari badan dengan menyegerakan masa laluan najis. - Mendorong bakteria sihat di dalam usus besar. Orang Amerika purata hanya mengambil 10 -12 gram gentian sehari
Panduan memilih
Carikan keluaran yang mengandungi gentian dari pelbagai sumber. la harus
mengandungi kedua-dua gentian larut dan tanpa larut. la harus tidak mengandungi
pewarna, perisa, pengawet, atau pemanis tiruan. Keluaran yang baik harus
mengandungi gentian yang kaya dan kalorinya rendah. Nisbah 3 gm gentian bagi
setiap 20 kalori adalah unggul. Banyak keluaran gentian mengandungi terlampau
banyak kalori bagi kandungan gentian.

JULAP / LAKSATIF HERBA
Fungsi
Jika anda memerlukan laksatif atau pencuci kolon berkala, gunakan suatu yang disediakan daripada herba dan bukannya bahan kimia atau minyak yang kasar danmerengsakan.
Jenis terbaik ialah diperbuat daripada herba keringan asli. Herba hijauatau herba yang diproses segera boleh mencetuskan iritasi.
Panduan memilih
 Carikan keluaran yang menggunakan serbuk daun senna. Senna mendorong pergerakan otot secara semula jadi dalam kolon dan bukannya melalui reaksi kimia yang kasar. pergerakan semulajadi ini mencuci dan menanggalkan toksin dalam kolon dengan lembut.

EPA/OMEGA
Fungsi
.Boleh - menurunkan trigliserida. -
Boleh meningkatkan kolesterol HDL yang baik dalam darah. .
Boleh membantu mencegah pembekuan darah dalam jantung.
Telah membantu sakit kepala bersifat migrain.
Panduan memilih
Carikan keluaran yang berlabelkan ,,tanpa rasa susu". lni merupakan minyak ikan dan kebanyakannya memberi rasa susu dan gas yang kurang sedap. Sesetengah makanan tambahan baru ini telah mengatasi masalah ini. carikan suatu yang tanpa kolesterol. Adalah mustahak jika labelnya menyatakan bahawa ianya telah disahkan berkesan menerusi ujian klinikal.

GOUT Jangan Biarkan Ianya Menyusahkan Pergerakan Anda!!

Apakah Gout?
Gout adalah keadaan dimana berlaku keradangan yang menyakitkan di tendon, sendi dan ianya membengkak. Sendi metatarsal-phalangeal di tapak kaki adalah tempat biasa terjadi. Ia mungkin gout biasa atau mungkin tanda-tanda penyakit lain seperti batu karang, urate nephropathy dan tophi. Ia disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang menghablur dan disimpan di sendi tendon serta tisu sekeliling.

Punca Gout
Gout boleh berlaku disebabkan beberapa faktor termasuk pemakanan, genetik, dan masalah di buah pinggang. Ia adalah sebahagian daripada penyakit artritis yang dikelaskan sebagai penyakit metabolik akibat asid urik (iaitu bahan buangan yang terhasil daripada pemecahan purin (protein); berkumpul pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi, terutama pada kaki dan menyebabkan rasa sakit.

Pemendapan asid urik ini lama kelamaan akan menghasilkan hablur garam dan hablur inilah yang mencetuskan rasa sakit sendi. Ia juga dipanggil masalah bengkak sendi yang daripada tapak ibu jari kaki, menular ke sendi lain pada kaki dan tangan.

Banyak makanan tinggi protein seperti makanan laut, kekacang, daging merah dan daging organik tinggi purine. Pemecahan purine dalam makanan ini akhirnya boleh menyebabkan gout. Purine ditukarkan ke bentuk asid urik semasa metabolisme tisu-tisu rosak dan koyak. Kajian yang dijalankan menunjukkan mereka yang banyak makan daging merah dan makanan laut meningkatkan risiko gout sebanyak 50 peratus.

Cara mengatasi
  1. Amalkan diet rendah purine. Sederhanakan pengambilan makanan berprotein yang mengandungi purine. Contoh: organ dalaman (paru, hati), bilis, sardin, herring, telur ikan, kekacang, alkohol, lemak haiwan, asparagus, bunga kobis, cendawan dan yis (roti putih dan roti manis)
  2. Ceri dan strawberi dikatakan mampu mengurangkan asid urik.
  3. Minum banyak cecair, terutamanya air, untuk mecairkan dan membantu proses penyingkiran urate.
  4. kawal berat badan - kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan menyingkirkan asid urik.
  5. Bersenam

Supplemen yang dicadangkan
  1. Vivix - Mengimpak 4 mekasnisme anti penuaan. (melidungi dan membaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukan mitochondria di dalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel)
  2. OmegaGuard - Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit.
  3. Alfalfa - untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.
  4. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

 Gout dan Vitamin C

Pesakit gout perlu mengambil Vitamin C secara sederhana. Kajian menunjukkan pengambilan Vitamin C mampu mengurangkan 45% risiko gaut. 

Vitamin C adalah  uricosuric semulajadi, yang bermaksud bahawa ia membantu buah pinggang menyingkirkan asid urik. Walau bagaimanapun, ia akan menyebabkan peningkatan asid urik dalam buah pinggang dan air kencing yang boleh meningkatkan risiko batu karang.

Vitamin C juga adalah asid askorbik. Pengambilan Vitamin C yang berlebihan boleh menyebabkan air kencing menjadi lebih berasid yang ketara boleh meningkatkan risiko batu karang.

Ia boleh dikurangkan apabila pesakit mengambil air masak yang mencukupi. Ideal dose: 500mg-1000mg sehari sahaja. Jika pesakit gout hendak mengambil melebihi 1000 mg sehari, disarankan berbincang dengan doktor terlebih dahulu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimony & penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukanlah bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan.

Segala penulisan di sini adalah perkongsian peribadi hasil pembacaan ilmiah dan berbagai rujukan dan kursus yang dihadiri. Dilarang mencetak/ meniru apa2 tulisan jika bukan bertujuan untuk perkongsian ilmu


© Copyright Reserved to Sihat Dan Gojes l Designed by DayangDeno